onsdag 26 december 2012

Pearl Harbor

Dagens utflykt gick till Pearl Harbor. Det var här som Japanerna söndagen den 7 december 1941 attackerade amerikanerna under andra världskriget. Pearl Harbor är fortfarande en US Navy flottbas, det är även huvudkvarter för United States Pacific Fleet.

Tyvärr lyckades vi inte få biljetter för att besöka USS Arizona Memorial. Det finns endast väldigt begränsat antal biljetter för besökare dit per dag. Minnesplatsen markerar viloplats för 1.102 av de 1.177 sjömän och marinkårssoldater som dödades på USS Arizona under attacken mot Pearl Harbor. De sjunkna resterna av slagskeppet har blivit en National Historic Landmark.

Vi besökte däremot ubåten USS Bowfin, som är öppen för besökare. Ubåten ingick i den amerikanska flottan under andra världskriget men var inte med under slaget vid Pearl Harbor. Här ingick en audio tour som vi lyssnade till när vi gick i och ovanpå ubåten.

Även slagskeppet USS Missouri går att besöka, vilket vi gjorde. Inte heller detta skepp var närvarande under slaget vid Pearl Harbor, men väl senare under andra världskriget och även andra strider så som Desert Storm och Desert Shield i Persiska viken. Det var ombord på USS Missouri som Japanerna skrev på fredsavtalet 2 september 1945. På USS Missouri hängde vi på en guidad tur som var riktigt bra.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att det var väldigt intressant och att det kändes stort att besöka Pearl Harbor och minnesmärkena som finns där.



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar